Apple Mac Pro

Mac Pro is de ultieme desktop voor beroepsfotografen, web designers, wetenschappers en professionals uit de filmindustrie en de grafische sector. Hij is zo enorm krachtig én zo enorm snel dat je 'm met geen enkele andere desktopcomputer kunt vergelijken.

Om een grote stap te zetten, moet het roer soms drastisch om.

Om de Mac Pro te maken, nam Apple alle elementaire onderdelen van de professionele computer opnieuw onder de loep: graphics, opslag, uitbreidingsopties, rekenkracht en geheugen. Vervolgens gingen ze de uitdaging aan om ze stuk voor stuk zo geavanceerd mogelijk te maken. Het resultaat is iets totaal nieuws. Radicaal anders dan wat dan ook.

Nieuwe, krachtige architectuur.

Mac Pro lijkt in niets op een standaard desktop. Het is een krachtpatser zoals je die nooit eerder zag. Met 2 grafische processors, PCIe-flashopslag, snelle Thunderbolt 2-technologie, Xeon-processors, supersnel geheugen en ondersteuning voor 4K-video levert Mac Pro altijd geweldige prestaties.

Processor.

Mac Pro is één en al spierballen, te beginnen bij de Intel Xeon E5, die verkrijgbaar is met 6, 8 of 12 processorcores op één chip. En met een L3-cache van maximaal 30 MB, tot 40 GB/s PCI Express-bandbreedte van de derde generatie en drijvende-komma-instructies met een bitbreedte van 256 bits zit je nooit meer om snelheid verlegen.

Geheugen.

Elk onderdeel van de Mac Pro is geoptimaliseerd voor de beste prestaties, zoals de 1866-MHz DDR3-geheugencontroller met vier kanalen. Deze ondersteunt tot 64 GB geheugen en levert een geheugenbandbreedte van maximaal 60 GB/s, wat betekent dat zelfs de zwaarste klussen zó geklaard zijn. En omdat het om ECC-geheugen gaat, wordt je renderingtaak, video-export of simulatie nooit onderbroken vanwege fouten in het tijdelijke geheugen.

Uitgebreide uitbreidingsmogelijkheden.

Bij de ontwikkeling van Mac Pro wilde Apple tal van uitbreidings­mogelijkheden bieden, zonder zich te laten beperken door de ruimte binnen de behuizing. Mac Pro is uitgerust met Thunderbolt 2, USB 3, Gigabit Ethernet en HDMI 1.4-poorten, en heeft zo alles wat je nodig hebt om een werkstation op maat te bouwen voor jouw manier van werken.

Opslag.

De PCIe-flashopslag van de nieuwste generatie is tot 2,4 keer sneller dan SATA solid-state schijven en tot 10 keer sneller dan een 7200-rpm SATA harde schijf. Opstarten, programma’s starten en zelfs het openen van gigantische bestanden gaat dan ook razendsnel.

Grafische voorzieningen.

Voor Mac Pro heeft Apple een superkrachtige grafische-processor­architectuur ontwikkeld. Deze bevat maar liefst twee AMD FirePro-videokaarten. Beide zijn verkrijgbaar met tot 6 GB speciaal VRAM en tot 2048 stream­processors. Met al die kracht kun je 4K-video op volledige resolutie bewerken terwijl je tegelijkertijd op de achtergrond effecten rendert. En dan heb je nog genoeg kracht over om ook nog eens drie 5K-hogeresolutie­schermen aan te sluiten.

Geïntegreerde thermische kern.

Mac Pro biedt een ongeëvenaarde kracht in een onvoorstelbaar kleine behuizing. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de geïntegreerde thermische kern. Er worden geen warmteafvoer­­kanalen en ventilatoren gebruikt om de processor en videokaarten te koelen, maar één stuk aluminium dat zorgt voor een optimale luchtstroom en een maximale warmtegeleiding. De warmte wordt weggeleid van de processor en videokaarten en wordt uniform verdeeld. Als één processor minder hard werkt dan de andere, kan de extra warmtecapaciteit hierdoor efficiënt over de processors worden verspreid.

Baanbrekend. Slechts één ventilator.

De ontwikkeling van een ventilatiesysteem dat zo’n geavanceerd apparaat zou kunnen koelen, vereiste talloze innovaties. Apple heeft geen ventilatoren toegevoegd, maar één grotere ventilator ontwikkeld die lucht omhoog trekt via de onderzijde. De lucht die verticaal door de kern van het apparaat stroomt, absorbeert warmte en voert die mee naar boven. Een fraaie en bijzonder stille oplossing. Door de luchtweerstand binnen het systeem te minimaliseren kon Apple een ventilator met naar achteren gebogen rotorbladen ontwerpen die minder omwentelingen per minuut maakt, efficiënter lucht aantrekt en stiller is.Thunderbolt 2.

Thunderbolt bundelt PCI Express en DisplayPort tot één supersnelle en veelzijdige I/O-technologie. Met Thunderbolt 2 is de doorvoer verdubbeld tot een bandbreedte van maximaal 20 GB/s voor elk extern device. Daardoor kun je snelle randapparatuur aansluiten zonder dat je gebonden bent aan een vast aantal uitbreidings­sleuven. Je kunt een enorme opslagcapaciteit aansluiten, een PCI-uitbreidings­chassis toevoegen en de nieuwste externe beeldschermen gebruiken, zoals 4K-desktop­beeldschermen en randapparatuur met voorzieningen voor broadcast monitoring in 4K. En omdat je op elke Thunderbolt 2-poort tot zes devices kunt doorlussen, kun je alleen al via Thunderbolt 2 tot maar liefst 36 externe devices aansluiten.

Nog meer handige aansluitingen.

Mac Pro is uitgerust met USB 3-poorten en twee Gigabit Ethernet-poorten. De HDMI 1.4-poort ondersteunt de nieuwste tv’s, projectoren en beeldschermen. Zodra je Mac Pro draait om een apparaat aan te sluiten, wordt deze beweging gedetecteerd en wordt het I/O-paneel automatisch verlicht. Je ziet dus altijd de poort die je nodig hebt wanneer je hem nodig hebt.

Geavanceerde draadloze voorzieningen.

Je kunt een razendsnelle verbinding met je netwerk maken via 802.11ac Wi-Fi met drie streams voor de allernieuwste draadloze connectiviteit. Voor al je andere draadloze verbindingen is Mac Pro voorzien van Bluetooth 4.0. Dat is de eenvoudigste manier om je toetsenbord, muis en andere draadloze apparaten te koppelen zonder dat je fysiek iets hoeft aan te sluiten.

Vormgeving. Drastisch. En toch volslagen logisch.

Mac Pro ziet er anders uit dan andere computers. Hij ís ook anders dan andere computers. Toen Apple de architectuur van de interne componenten vernieuwde, hadden ze meteen de kans om de hele behuizing te herzien. Omdat alles is gecentreerd rond de geïntegreerde thermische kern, konden ze een veel slankere, lichtere, stillere en meer gestroomlijnde constructie ontwerpen.Machinaal bewerkte behuizing van aluminium.

Het unieke ontwerp en de fraaie afwerking zijn met uiterste precisie uitgevoerd. Geraffineerde extrusietechnologieën zorgen ervoor dat het materiaal efficiënter wordt benut en geven de behuizing van gepolijst aluminium een bijzondere vorm en afwerking. En omdat Mac Pro slechts 25,1 cm hoog is met een diameter van amper 16,7 cm, past hij daadwerkelijk op je bureau.


Apple Mac Pro